Zdrowa cera – jakich wymaga witamin?
Piękna, promienna, młodo wyglądająca skóra to marzenie wielu kobiet. Dbanie o nią z zewnątrz, poprzez nawilżanie kremami, tonizowanie i peelingowanie to tylko jedna strona medalu. Zdrowa cera potrzebuje działania od wewnątrz, czyli zbilansowanej diety. Co jeść, aby zachować sprężystość skóry i naturalnie poprawić jej kondycję? Podstawą zdrowej cery są witaminy A, C oraz E. Odbudowują one włókna kolagenowe, które utrzymują jędrność skóry.
Wspaniałym źródłem tych witamin są warzywa i owoce (m.in. marchew, szpinak, pomidory, kiwi) oraz wątróbka, ryby, jajka. Ponadto brak witamin z grupy B może być powodem przetłuszczania się cery i trądziku, a niedobór witaminy K – pękających naczynek. Pierwszą z nich można znaleźć m.
in. w mleku, jogurtach, ryżu, suszonych owocach, płatkach zbożowych i wielu innych produktach. Witamina K zaś ma swoje źródło np. w groszku, brukselce, ogórkach i brokułach. Warto pamiętać, że naturalnie występujące witaminy są dużo lepiej przyswajalne, niż ich chemiczne odpowiedniki.