Prosta dieta dla alergików
W większości przypadków alergii łatwo ustalić wspólną dietę, trzeba jednak pamiętać o pewnych wyjątkach. Jeśli bowiem pacjent ma uczulenie np. na ambrozję, to z jego diety należy wyeliminować pomidor, pomimo tego, iż jest uważany za bardzo zdrowe warzywo. Podobnym wyjątkiem jest brzoskwinia czy seler, której nie podaje się osobom mającym alergię wziewną na trawę. Tego typu wyjątkowe alergeny należy przede wszystkim bardzo dokładnie zdiagnozować i określić.
Dopiero wówczas można rozpocząć leczenie dietą. W pożywieniu alergików tradycyjnie musi znaleźć się wiele owoców i warzyw, które stanowią podstawę posiłków zamiast jasnego pieczywa. Z kolei mięso zazwyczaj zastępuje się różnego rodzaju rybami, które w odróżnieniu od mięsa mogą, a nawet powinny być tłuste. Najbardziej wartościowymi substancjami zawartymi w rybach są kwasy tłuszczów nienasyconych, a w szczególności omega-3. Warto zauważyć, że składniki odżywcze znajdujące się w rybie pozytywnie wpływają na wygląd skóry.