Dieta eliminująca alergeny
W zróżnicowanej diecie nie sposób uniknąć składników alergizujących, ale większość z nich można bardzo łatwo zastąpić. Warto zatem zapoznać się z głównymi alergenami i unikać ich podawania zwłaszcza małemu dziecku.
Diety dla alergików zwykle uwzględniają to, iż nie wykorzystuje się w nich składników powodujących alergię. Jakie produkty najbardziej uczulają i prowadzą do wystąpienia alergii? Przede wszystkim są to produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mleko, jajka czy mięso.
Nie ulega wątpliwości fakt, iż mleko krowie jest w tym względzie najbardziej niebezpieczne i dlatego zaleca się unikanie nabiału w ogóle. Alergia mięsna stanowi pochodną z powyżej wymienionych, tzn.
jeśli ktoś ma uczulenie na mleko to powinien z diety wyeliminować wołowinę i cielęcinę. Z kolei osoba mająca alergię na jajka powinna unikać spożywania kurczaków.
Dieta dla alergików musi być pozbawiona alergenów, gdyż mogą się w przeciwnym przypadku znacząco nasilić wszelkie objawy alergii.