Białko dla zdrowia!
O tym, iż bez białka nie ma dobrej diety dla cukrzyków, wie każdy początkujący student dietetyki. Trzeba jednak odpowiednio zaplanować dietę, aby w trosce o niski poziom glukozy nie narazić na dolegliwości niektóre organy. Dieta bogata w białko jest polecana dla osób z cukrzycą.
Nie należy jednak z nią przesadzać, bo choć daje widoczne efekty u diabetyków w postaci zmniejszenia wagi i zbilansowania poziomu glukozy we krwi, to niesie z sobą efekty uboczne. Najbardziej narażone na powikłania są nerki i wątroba. Z tego powodu nie należy rezygnować w pełni z tłuszczów i węglowodanów, które zastępuje się białkami.
Dieta wysokobiałkowa nie powinna być zatem stosowana zbyt długo, nawet u diabetyków. Chcąc wyrównać poziom glikemii warto zrezygnować z ciast, a także innych mącznych przekąsek. Powodem jest wysoka zawartość węglowodanów i kalorii.
Z podobnych przyczyn należy unikać słodyczy, a jedynym wyjątkiem jest nieduża ilość gorzkiej czekolady, dzięki której usuniemy wolne rodniki.